Administrator login  
Povezave

 

 

Vas Soča nekoč

Ponudba

Znamenitosti

Prosti čas

Galerija

Knjiga gostov

Iskanje:

Vreme pri nas:

 
  Domov      Kako do nas      Zemljevid      Povezave      Kontakt   

 

Prosti čas

V prostem času je v okolici vasi Soča na voljo veliko aktivnosti.
Za vse bolj umirjene obiskovalce je na voljo mnogo pohodniških poti, ki so primerne tako za večerne sprehode, kot tudi za več urne izlete. Pravtako pa pridejo v poštev tudi celodnevni izleti po okoliških vrhovih, saj osrčje Juliskih alp ponuja nešteto možnosti.

Prikrajšani pa niso niti kolesarji. Po naših okoliških cestah je veliko zanimivih poti, ki se jih splača odpeljati. Ljubitelji vzponov bodo tukaj še posebno zadovoljni, saj se večina cest vzpenja kar daleč po neokrnjeni naravi.

Vse adrenalina željne pa loči le dobrih 10 minut vožnje do Bovca, kjer si lahko privoščite veliko različnih aktivnosti, vse od vode do zraka.

V spodnjih vrsticah je na voljo nekaj predlogov za pohode, vse od krajših večernih do več urnih. V kratkem bo na voljo tudi zemljevid z označenimi in oštevilčenimi potmi.

1. Šunikov vodni gaj - 1km, 0.30h
Pot vodi ob reki Lepenici in povezuje začetek doline z njenim koncem pri Domu Klementa Juga. Šunikov vodni gaj je v osrednjem delu pri sotočju s potokom Šumnik - skrit kotiček sredi neokrnjene narave, pol čudovitih energij. Njegovi energijski vrelci ugodno vplivajo na človeško počutje. Čez tolmune in slapove vodi več brvi, postavljene so tudi klopce z razgledom na ta čudež narave. Ob krožni poti so če vidni ostanki mlina z ohranjenima mlinskima kamnoma, pod njim pa ostanki žage, ki je služila namenu še sredi prejšnjega stoletja.

2. Vaška pot - 4km, 1.30h

Vaška pot pelje od središča vasi, kjer stoji cerkev Sv. Jožefa z mogočno, okrog tristo let staro lipo. Med prvo svetovno vojno je njeno notranjost poslikal Čeh Josef Vachal, med drugo pa Tone Kralj, ki je dal svojim poslikavam pečat domoljubja. Za cerkvijo je vojaško pokopališče 1. svetovne vojne padlih na fronti ter umrlih v bolnišnici v Soči. Ob trgovini raste pod cesto zanimivo poraščena smreka, pri gostišču Lovec pa je kapelica Sv. Barbare, ki so jo dali pred stoletjem postaviti Sočani, rudarji v belgiskih rudnikih.

3. Lemovje - 3km, 1.45h

Pol podrte domačije zaselka Lemovje na ledeniški terasi nad dolino Soče zdaj samevajo, a je tu še pred 2. svetovno vojno živelo nad 50 ljudi. Ruševine z značilno karjinsko arhitekturo, velik samoniklo zaraščen slivov sadovnjak in izjemno ravne kamnite ograde pačnikov so neme priče nekoč žive vasi. Nad vasjo je rezervat starih bukev, ki so jo nekdaj varovale pred snežnimi plazovi in vetrom. Z lemovja se odpira krasen pogledna okoliške vršace, v smeri proti Trenti pa na šolski primer ledeniške doline v obliki črke U.

  

4. K Mariji Snežni - 5,5km, 3h

Za mostom nad soškimi Malimi koriti se odpira dolina Vrsnik, po kateri žubori Vrsnica s prelepimi brzicami, slapovi in tolmuni. Krožna pot h kapelici Marije Snežne se odcepi pred kamnitim mostom, ki prečka strugo nad Koritci. Poteka deloma po vesti deloma po strai gozdni mulatjeri. Kapelica visoko na robu skale med zaselkoma Pod Skalo in Na Skali je bila zgrajena med 1. svetovno vojno, med vojnama pa so jo obnovili italijanski vojaki pred odhodom na fronto v Albanijo in Grčijo. Odtod se ponuja nepozaben razgled po dolini in okoliških hribih.

  

5. Za otoki - 2,1km, 0.40h

Prijetna in nezahtevna sprehajalna pot se začne pri kampu Klin in poteka po levem bregu reke Soče. Na goli skali sredi reke raste znamenita "nikdar žejna vrba". Nato pritegne pogled kapelica Dobrega pastirja, ki jo je ob svojem domovanju zgradil duhovnik in skladatelj Avgust Ipavec.
Pot se povzpne do utrdbe, ki jo je razstrelila jugoslovanska armada v obdobju hladne vojne. Tu je lepo vidna strateška lega utrdb, ki so zapirale nadaljni prehod po dolini Soče.

6. Utrdbe "Soča" - 1,8km, 0,30h

Alpski zid, italijanski utrdbeni sistem, je nastal v tridesetih letih 20 stoletja in je potekal po ceotni takratni meji. V ta čas sodi tudi zapora pri Soči in Lepeni, zadnja gradnja na XXI. sektorju, saj so gore predstavljale manjšo verjetnost za napad prek meje.
Na Maljenku, predelu na desnem bregu Soče, stoji najbolje ohranjen bojni blok, ki sestavlja zaporo pri vasi Soča. Morebitnim napadalcem bi utrdba branila napredovanje po dolini Soče. Pot vodi okoli utrdbe, dogovoriti pa se je mogoče tudi za ogled notranjosti.

7. Pot spomina - 6,3km, 4h

Spominska pot vodi v gore nad dolino Lepene, na planino Zagreben, bojišče 2. domobranskega polka iz Linza. Na vojne grozote soške fronte spominja kapelica "LIR2", posvečena vojakom, ki so jih na božič 1915 pokopali snežni plazovi, "bosanski" spomenik, posvečen 4. bosansko-hercegovskemu polku, ki je v marcu 1916 zamenjal LIR2, skala z vklesanimi enotami in imeni poveljnikov, spomenik BH4... Do kapelice je dve uri hoje. Sestop poteka ob potoku Šumnik s prelestnimi tolmuni in slapovi.

  

 


Spletna stran vasi Soča