Administrator login  
Povezave

 

 

Vas Soča nekoč

Ponudba

Znamenitosti

Prosti čas

Galerija

Knjiga gostov

Iskanje:

Vreme pri nas:

 
  Domov      Kako do nas      Zemljevid      Povezave      Kontakt   

 

Znamenitosti:

Soška pot:

Soška pot je parkovna učna pot, ki vodi obiskovalce Triglavskega narodnega parka ob Soči od njenega izvira proti Bovcu. Povezuje steze in mirne, manj znane dele doline, stran od ceste in hrupa. Soča je smaragdna nit poti ter ponuja ogled vseh znanih in manj znanih naravnih vrednot in kulturne dediščine v dolini. Posebna zanimivost so slikovite brvi, po katerih večkrat prečkamo reko.

Celotna pot od izvira Soče po dolini Trente vse do meje parka pri Kršovcu je dolga okrog 20 kilometrov. Na meji parka Soška pot preide v eno od bovških sprehajalnih poti in nas privede v Bovec. Obisk Soške poti lahko prilagodimo svojemu času in namenu ter si ogledamo samo tisti del, ki nas najbolj zanima. Pot je označena z značilnimi informacijskimi stebrički Triglavskega narodnega parka, na 16 informacijskih točkah pa so pojasnjevalne table. S Triglavskim narodnim parkom se lahko dogovorite tudi za strokovno vodenje.

Triglavski narodni park vas vabi, da Soško pot doživite nekoliko drugače. Vsak četrtek v juliju in avgustu se lahko pridružite vodniku, ki vas bo popeljal po njenem zgornjem delu. Za najavljene skupine najmanj 5 ljudi organizirajo vodenje kadar koli. Izlet ni težaven, potrebna je dobra obutev in zaščita pred dežjem in vetrom. Pohod traja okoli tri ure.

Zborno mesto: vsak četrtek julija in avgusta ob 9.00 uri pri Koči pri Izviru Soče v Trenti
Smer poti: Izvir Soče, Kugyjev spomenik, Mlinarica, Cerkev Marije Lavretanske, Informacijsko središče TNP Na Logu v Trenti.

Sledi ogled Informacijskega središča TNP Na Logu v Trenti.

Dodatne informacije: Informacijsko središče Triglavskega narodnega parka v Trenti
Telefon: 05 38 89 330 od 10.00 - 18.00 ure
E-pošta: dom-tnp.trenta@tnp.gov.si

 

Šunikov vodni gaj:

Pot vodi ob reki Lepenici in povezuje začetek doline z njenim koncem pri Domu Klementa Juga. Šunikov vodni gaj je v osrednjem delu pri sotočju s potokom Šumnik - skrit kotiček sredi neokrnjene narave, pol čudovitih energij. Njegovi energijski vrelci ugodno vplivajo na človeško počutje. Čez tolmune in slapove vodi več brvi, postavljene so tudi klopce z razgledom na ta čudež narave. Ob krožni poti so če vidni ostanki mlina z ohranjenima mlinskima kamnoma, pod njim pa ostanki žage, ki je služila namenu še sredi prejšnjega stoletja.

 

Vojaško pokopališče:

V Soči je za cerkvijo vojaško pokopališče iz časa prve svetovne vojne, na katerem je pokopanih preko 1400 vojakov in delavcev, ki so padli na fronti, umrli v bolnišnici ali bili žrtve naravnih nesreč.
Pokopališče ima terasasto obliko, v bregu nad zadnjo teraso, pa je iz kamenja oblikovan križ.

 

Velika korita Soča:

Najznamenitejša korita izdolbe Soča pri vasi Soča, kjer se Velika korita, dolga 750 metrov, zajedajo do 15 metrov globoko med ponekod le 2 metra razmaknjene bregove. Korita si je moč ogledati z brvi, njihov zaključek pa na začetku doline Lepena.

Malo višje, ob odcepu proti Vrsniku in Vasi na skali, oblikuje Soča še Mala korita. Ta so dolga 100 metrov, globoka do 6 metrov in ponekod ožja od 1 metra.

 

Alpski zid - Utrdbe "Soča":

Alpski zid, italijanski utrdbeni sistem, je nastal v tridesetih letih 20 stoletja in je potekal po ceotni takratni meji. V ta čas sodi tudi zapora pri Soči in Lepeni, zadnja gradnja na XXI. sektorju, saj so gore predstavljale manjšo verjetnost za napad prek meje.
Na Maljenku, predelu na desnem bregu Soče, stoji najbolje ohranjen bojni blok, ki sestavlja zaporo pri vasi Soča. Morebitnim napadalcem bi utrdba branila napredovanje po dolini Soče.

 

 


Spletna stran vasi Soča